Skip navigation
עשו לנו שיתוף (share) ב-

שמן פז איכותי

בית הבד שמן פז מכפר שמואל בבעלותו וניהולו של שמעון פז הוא כיום אחד מבתי הבד האיכותיים ביותר בישראל לייצור שמן זית שמעון פז גימלאי בכיר של משמר הגבול  שימש בעבר כמזכיר קיבוץ ניר צבי  עוסק בתחום ייצור שמן הזית כבר 20 שנה בית הבד שלו ומטע עצי הזית הסמוך אליו  נמצאים סמוך לבית מגוריו ובאותו מתחם

מאת: ראובן שבת |

בית הבד שמן פז, מכפר שמואל בבעלותו וניהולו של שמעון פז, הוא כיום אחד מבתי הבד האיכותיים ביותר בישראל לייצור שמן זית.

לתמונות לחץ כאן:

שמעון פז, גימלאי בכיר של משמר הגבול , שימש בעבר כמזכיר קיבוץ ניר צבי, עוסק בתחום ייצור שמן הזית כבר 20 שנה. בית הבד שלו ומטע עצי הזית הסמוך אליו, נמצאים סמוך לבית מגוריו ובאותו מתחם.

שטח המטע משתרע על פני 100 דונם.  עונת המסיק היא קצרה ונמשכת חודשיים: אוקטובר-נובמבר מדי שנה. העסק הוא משפחתי, ובעונת השיא, סביב תקופת המסיק וההפקה הראשונית, נעזר שמעון פז בילדיו, נכדיו, ופועלים שכירי יום.

מגזר הלקוחות כולל  לקוחות פרטיים שמגיעים לאזור מכל רחבי הארץ, ולפי פרסומים או הזמנות שניתנו להם, או בהמלצות של לקוחות אחרים.  משווקי שמן זית שונים, ומרכולים שונים מכל רחבי הארץ. בשלב הזה שמעון פז אינו משווק את שמן הזית שלו לרשתות שיווק ומזון.

שמעון פז מסביר על התהליך עצמו: "אחד הכללים החשובים בהכנת שמן זית הוא שהפרי צריך להגיע בתוך 72 שעות לבית הבד, בתום קטיפתו והמסיק שלו. באם זה לא נעשה, אז שמן הזית עלול להחמיץ עוד לפני הפקתו. אז מייד עם תום הקטיף אנחנו לא מחכים ומביאים את התוצרת הגולמית לבית הבד, ומתחילים לעבוד עליה."

במטע שלו הוא מגדל 5 זני זיתים:סורי, מנזלינו, קורטינה, פישולן, ברנע.

"טעמי הזנים אינם דומים אלו לאלו," מסביר שמעון פז.

"הם נעים בין מרירות עדינה למרירות חריפה. המרירות החריפה נובעת מכמות  נוגדי החמצון שיש בזית. ככל שיש יותר נוגדי חמצון, כך השמן עלול להיות חריף יותר. החמיצות אצלנו, מהזנים השונים שאנחנו מפיקים נעה בין 0.1% ל0.4%. זאת כאשר הממוצע הארצי הוא 0.8%."

לדבריו, ישנה חשיבות גדולה מאוד לאופן אחסון השמן:" אצלנו האחסון הוא מבודד, ומתבצע בעת האריזה עצמה. עם טמפרטורה מבוקרת של 22 מעלות. כל השמנים נמצאים  במיכלים עם  מכסים צפים שמונעים התחמצנות. שמעון פז גם מייצר זיתים כבושים ירוקים מזני סורי ומנזילנו.

תחילה יוצאים לסיור במטע הזיתים שלו. מזג האוויר אומנם חם ומעיק בעונה זו של הקיץ. אבל עצי הזית נשמרים היטב ומטופלים בקפידה. בין השאר באמצעות הדברה אקולוגית ,ששמעון מסביר את יתרונה:" אנחנו שמים בחלק מהעצים, מלכודות  שבתוכם חומר ביולוגי הלוכד את זבובי הבית וחרקים מזיקים אחרים, וממית אותם ובכך מונע מהם למעשה לפגוע בעצים, ומאידך זאת לא הדברה כימית הפוגעת בסביבה ובאדמה."

בית הבד מורכב משני אולמות. באולם הראשון, יש מכונת ייצור משוכללת ואיכותית להפקת השמן( מכונת עיבוד ואצירה) ולצידה מכונת עיבוד נוספת. ולצידם גם מכונות ביקבוק ופיקוק.

באולם השני ישנה ויטרינה עם מבחר איכותי מבקבוקי שמן הזית שיוצרו בשמן פז במשך 20 השנים מאז הקמתו. בסמוך אליו, מבחר של חבילות שי הייעודיות למכירה לועדי עובדים וארגונים שונים, כמתנות לעובדים. שם גם שוכנים ארבע מיכלי אחסון השמן זית של משק פז ובסמוך אליהם המיכלים הגדולים של 2 ליטר ומעלה, העשויים פח וייעודיים למכירה ללקוחות.

שמעון פז, כורע מעט ליד אחת ממיכלי האחסון וממלא מיכל בשמן זית, צבעו של השמן צלול ובורק, טעמו מעודן ואיכותי.

הוא מביא שני סיפורים מעניינים על שמן הזית שלו:" לפני מספר שנים הצלחנו להפיק מזן המנזלינו 25% שמן, וזאת כאשר ממוצע הייצור הוא 15%.

פעם אחת, נתתי לחבר טוב שנסע לחבל טוסקנה באיטליה, בקבוק שמן זית של פז. הוא הגיע לשם למכר, שהוא יצרן שמן זית בעצמו. הלה, טעם מהשמן והשביע את החבר שלי שלא יעז להגיע לעולם אליו ללא בקבוק של שמן הזית שלנו. אלו דברים המדברים בעד עצמם על איכותיויו הגבוהות של שמן הזית של משק פז והאטרקטיביות שלו.